Bootfitting

Bootfitting

Voetklachten met skiën? Bootfitting kan uitkomst bieden!


De meeste  mensen hebben gemakkelijke voeten, maar sommigen hebben een iets minder gemakkelijke voet. Maar dit hoeft niet te betekenen dat je dan maar de hele dag met pijn moet rondlopen. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden om skischoenen aan te passen. Dit kan variëren van een simpele padding op de binnenschoen tot het plaatselijk uitdeuken van de buitenschoen.

Wat is bootfitten?


Bootfitten is het aanmeten en aanpassen van skischoenen naar uw voeten om hiermee problemen als pijn, kramp, vermoeidheid enz. te voorkomen of op te lossen. Dit is erg breed: van het aanmeten van de juiste skischoen, het maken  van inlegzolen, het aanpassen van binnenschoenen tot het vormen van buitenschalen. Een goede bootfitter kan het verschil maken tussen skiën met of zonder voetklachten.

Gecertificeerd bootfitter

Vakkundig advies


Bootfitten is een specialistisch vak en vereist specifieke kennis en ervaring. Wij volgen jaarlijks trainingen om onze kennis op peil te houden, zodat wij u goed kunnen helpen.

De basis voor probleemloos skiën


Probleemloos skiën begint bij de juiste maat skischoen en een goede inlegzool met de juiste ondersteuning. Maar liefst 85% van de klachten kan hiermee worden opgelost. Komt u met voetklachten, dan voeren wij altijd als eerste een voetmeting en -analyse uit. Blijkt hieruit dat u de verkeerde maat skischoenen en/of geen goede inlegzool heeft, dan adviseren wij altijd eerst hierin te investeren voordat wij verder gaan met andere aanpassingen.


De voetmeting en -analyse kost € 35,00, maar is kostenloos als u bij ons skischoenen aanschaft.

TARIEVEN

Voetmeting en -analyse

Gratis bij aanschaf van nieuwe skischoenen

€ 35,00

Custom vormen buitenschoen

Fischer Comfort Fit/PBV of Custom Shell

€ 53,00

Custom vormen binnenschoen

€ 22,50

Custom vormen inlegzolen

Uiteraard is dit inbegrepen als u de zooltjes bij ons aanschaft

€ 53,00

Plaatselijk oprekken buitenschoen

Per aanpassing

€ 22,50

Afslijpen bootboard

Prijs is afhankelijk van besteedde uren

uurtarief

IPS

Per stuk

€ 10,00

ICP

Per stuk

€ 20,00

Hiel stabilisator

Per stuk

€ 21,95

Hiel lift

Per paar

€ 7,95

Volume reducer

Per stuk

€ 6,95

Scheenbeen protector (gel pads)

Per paar

€ 24,95

Enkel protector (gel pads)

Per set van 4 stuks

€ 17,95

Uurtarief

Incl. BTW

€ 60,00

Bij aankoop van nieuwe skischoenen en inlegzolen zit het customizen daarvan (indien nodig) uiteraard bij de prijs inbegrepen (uitgezonderd eventuele benodigde extra materialen en kosten van derden).

Afspraak maken?


Bootfitten is geen klusje wat je even tussendoor doet. Zowel voor de probleemanalyse als het aanpassen zelf nemen wij graag de tijd. Maak daarom vantevoren een afspraak of bel tijdens de openingstijden of er nog ruimte is, om te voorkomen dat wij u niet meteen kunnen helpen. 

Aanpassingen aan de binnenschoen


Aan de binnenschoen zijn bij ons diverse aanpassingen mogelijk, enerzijds om de pasvorm te verbeteren, anderzijds om drukpunten te verminderen of op te lossen.

Binnenschoen vormen door verwarming

Veel binnenschoenen kunnen door verwarming naar de voet worden gevormd. Dit  kan de eerste, kleine drukpunten oplossen.

Drukplekken verhelpen

Een van de oplossingen is het opplakken van paddings (IPS). Dit wordt gedaan om wat meer ruimte te creëren tussen binnen- en buitenschoen, waardoor de druk op de voet daar vermindert.  Maar het kan ook worden gebruikt om de hiel even beter te fixeren als je wat hiellift hebt.  IPS is een relatief eenvoudige, en daardoor ook voordelige, oplossing.

Binnenschoen aanpassen

Een ingrijpendere aanpassing is het gedeeltelijk wegsnijden van de buitenlaag van de binnenschoen en dit vervangen door een zachte padding (ICP). Doordat dit materiaal zachter is, wordt de druk aldaar verminderd.  Omdat je bij het snijden voorzichtig te werk moet gaan, kost ICP meer tijd en daardoor ook meer geld.

Aanpassingen aan de buitenschoen


Ook aan buitenschoenen kunnen wij diverse aanpassingen doen. Bij veel moderne skischoenen zijn de buitenschoenen tegenwoordig door warmte te vervormen.

Fischer Vacuum


Wij zijn Fischer Vacuum dealer, wat inhoudt dat wij alle skischoenen van het Fischer  Vacuum systeem kunnen vormen. Hierbij wordt de buitenschoen verwarmd en door drukzakken om je voeten gedrukt.


Door de warmte wordt ruimte gecreërd waar het nodig is, terwijl door de druk overbodige ruimte wordt opgevuld. Het resultaat is een schoen die perfect om je voet zit.


Deze techniek is alleen toepasbaar bij Fischer Vacuum skischoenen.

Custom Shell principe


Ook andere thermoplastische buitenschoenen, volgens het Custom Shell principe, kunnen wij aanpassen. Hierbij wordt de buitenschoen verwarmd in een oven, waarna deze zich naar de voet kan zetten.


Deze techniek is bedoeld om ruimte te creëren waar dit nodig is. Het is geen oplossing om skischoenen strakker om je voet te krijgen. In tegenstelling tot de schoenen van Fischer worden ze namelijk niet om je voet gedrukt.


Bij veel zaken worden skischoenen altijd in de oven gezet. Zit een schoen goed, dan is aanpassing echter helemaal niet nodig. Het creëert dan juist ruimte die je niet wilt en kan daardoor de pasvorm eerder benadelen dan verbeteren.

Salomon Custom Shell

Plaatselijk ruimte creëren


In plaats van de hele schoen te verwarmen, kan er ook plaatselijk ruimte gecreërd worden. Voordeel hiervan is dat niet de hele skischoen hoeft te worden verwarmd en daardoor zijn vorm behoudt waar hij al goed zit.


De eerste mogelijkheid is 'uitdeuken'. Hierbij wordt de buitenschoen plaatselijk verwarmd en van binnen naar buiten uitgeduwd.


De andere mogelijkheid is het uitfrezen van de binnenkant van de buitenschaal. Dit is fraaier dan uitdeuken, maar kan alleen worden toegepast als de schaal dik genoeg is en er niet te veel ruimte gecreërd hoeft te worden.


Tenslotte kan het bootboard (de harde inlegzool onder de binnenschoen) worden afgeslepen. Hierdoor ontstaat meer instapruimte, vooral handig bij een hoge wreef. Dit is echter niet iets dat snel wordt gedaan, omdat je hiermee meer ruimte in heel de schoen krijgt. En je wil juist niet dat de voet los in de schoen komt te zitten.

Skischoenen uitdeuken
Skischoenen aanpassen

Hulpstukken


Naast de genoemde aanpassingen zijn er ook verschillende losse hulpstukken die gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan volume reducers (hierdoor kom je wat hoger in je schoen te staan als deze wat ruim is) of een hiel lift (een verhoging onder de hak, bijvoorbeeld voor klachten als gevolg van een korte achillespees).